По искане на Районна прокуратура –Габрово, Районен съд – Габрово взе мерки за неотклонение задържане под стража по отношение на трима рецидивисти за извършена кражба на медна бобина от индукционна пещ за топене на метали, съобщиха от Районна прокуратура - Габрово.

М. Н., А.К. и А. А. са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 21.03.2022 г., в гр. Габрово, извършили кражба при условията на опасен рецидив и след предварителен сговор с още едно лице, което не е осъждано. От двор на фирма в гр.Габрово, чрез използване на техническо средство - ножовка, те противозаконно отнели чужди движими вещи - медна бобина с тегло 260 кг., която е част от индукционна пещ за топене на метални сплави и метална количка, на обща стойност около 8000 лева, от владението на собственика, без неговото съгласие, с намерението противозаконно да ги присвоят. Кражбата е извършена през нощта, като обвиняемите са знаели, че тази вещ се намира там. Изнесли са я от двора на фирмата, като са я нарязали на парчета и са я предали за скрап.

Обвинението срещу тях е за кражба, при условията на опасен рецидив, което се наказва с лишаване от свобода. Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност тримата обвиняеми да се укрият или да извършат други престъпления, поради което Районен съд-Габрово е уважил искането на прокуратурата за вземане на мярки за неотклонение задържане под стража спрямо тях.

Определението на РС-Габрово подлежи на обжалване пред ОС-Габрово.

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.