Раздават хранителни продукти на крайнонуждаещите се от Търновска област. Акцията е част от изпълнението на Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 година, а в региона стартира официално днес, предаде кореспондент на "Фокус“. Изпълнява се от доброволци от Български червен кръст.

Във Велико Търново пунктът е на улица "Козлодуй“ 4 и работи отворен от 9:00 до 13:00 часа.

Право да се включат имат лица и семейства, които получават помощ за отопление за сезон 2023 г./2024 г.; лица с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете; лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа; лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства; лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ; лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане за отопление, поради надвишен диференциран доход;

В Търновска област ще бъдат раздадени 2 722 пакета с храни. Подпомогнати ще са 2 478 човека.

На едночленни и двучленни семейства ще се раздават хранителни пакети, които съдържат следните хранителни продукти – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, зрял фасул стерилизиран, леща, захар и олио с общо тегло 10,890 кг.

На тричленни семейства и семейства с повече членове ще се раздават хранителни пакети, които съдържат следните хранителни продукти – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, зрял фасул стерилизиран, леща, захар и олио с общо тегло 38,370 кг.

Лицата, които не могат лично да получат хранителните продукти, могат да попълнят пълномощно по образец, с което да упълномощят друго лице да получи продуктите.

Формулярът на Пълномощното могат да получат от пункта за раздаване или в ДСП Велико Търново.

Ето и графикът по общини:

За град Велико Търново пунктът е на ул. "Козлодуй“4, а сроковете за взимане са от 3 април до 31 май.

За селата от Великотърновска община пунктът е на ул. "Никола Габровски“ 98, а сроковете за взимане от 22 април до 31 май.

За град Горна Оряховица пунктът е на ул. "Вичо Грънчаров“ 19 (пенсионерски клуб), а сроковете за взимане от 18 април до 31 май.

За селата от Горнооряховска община пунктът е на ул. "Никола Петров“ 31, а сроковете за взимане от 18 април до 31 май.

За Елена /град и села/ пунктът е на ул. "Иван Момчилов“ 52, а сроковете за взимане от 22 април до 7 юни.

За Златарица /град и села/ пунктът е на ул. "Г. Кънев“ 1, а сроковете за взимане от 3 април до 31 май.

За Лясковец /град и села/ пунктът е на ул. "Младост“ 1 (Домашен социален патронаж), а сроковете за взимане от 8 април до 31 май.

За Павликени /град и села/ пунктът е на ул. "Княз Дондуков – Корсаков“ 2, а сроковете за взимане от 16 април до 31 май.

За Полски Тръмбеш /град и села/ пунктът е на ул. "Тунджа“ 10 (Домашен социален патронаж), а сроковете за взимане от 25 април до 7 юни.

За Свищов /град и села/ пунктът е в Студентски град, блок. 3, а сроковете за визмане от 8 април до 31 май.

За Стражица /град и села/ пунктът е на ул. " Казаларска. Царица“ 2 (ОП "Странични дейности“), а сроковете за взимане от 23 април до 7 юни.

За Сухиндол /град и села/ пунктът е на ул. "Росица“ 115, а сроковете за взимане от 15 април до 31 май.