Видеозаснемането на броенето на бюлетините на предсрочните парламентарни избори на 2-и април ще удължи изборния процес. По тази причина Районната избирателна комисия във Велико Търново ще сформира допълнителни екипи за приемане на документите. Това съобщи пред журналисти председателят на РИК Десислава Йонкова, предаде кореспондент на "Фокус". Тя уточни и, че се планира привличането на предишни членове на РИК, които да окажат техническа подкрепа.

"В IV Многомандатен избирателен район ще бъдат разкрити 404 избирателни секции, като пет от тях са подвижни – две във Велико Търново, по една в Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол. Общият брой на членовете на СИК е 3 320, а машинно ще се гласува в 307 секции в цялата област“, допълни още Деси Йоркова.

Обученията на членовете на секционните комисии ще започнат в неделя и ще продължат през следващата седмица.

Областният управител инж. Георги Гугучков съобщи, че утре по обед се очаква да пристигнат хартиените бюлетини за Великотърновска област. Той увери, че са създадени всички необходими условия за получаването им, осигурена е и охрана от ОД на МВР. На 27 март ще бъдат доставени и останалите изборни книжа, които ще бъдат разпределени към десетте общини още на другия ден.

И този път Районната избирателна комисия ще използва 5-ти корпус на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“, в който ще изчакват СИК-овете от различните общини. Освен това движението по ул. "Христо Ботев“ във Велико Търново ще бъде затворено, а паркингът пред НАП няма да се използва от граждани докато не приключи предаването на всички изборни книжа.

Видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините ще се извършва във всички секционни избирателни комисии. Осигурени са и допълнителни апарати в случай на техническа неизправност, а проби на записващите устройства ще се правят в деня за размисъл.

В срещата днес се включиха представители на ОД на МВР – Велико Търново, Информационно обслужване и всички общини в региона.

Луиза ТРАНЧЕВА