По Националната програма "Иновации в действие"са предвидени за българските училища близо 2 милиона лева повече, каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя откри Регионалния форум за иновации във Видин на тема "Трансформиране на творческите идеи в практически проекти", предаде репортер на "Фокус". Форумът продължава и днес 11 април. В него участват над 70 участници от 30 училища от областите: Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

За първи път с Националната програма "Иновации в действие" е предвидена подкрепа за иновативни училища, въвели нови учебни предмети и интердисциплинарни модули, часове, в които се прилага интердисциплинарно учене. За това са осигурени допълнителни 1 800 000 лв. за повишаване на мотивацията за учене на учениците и техните резултати, съобщи зам.-министърът.

Тя отбеляза, че регионалните иновативни форуми, които се провеждат за четвърта поредна година по Националната програма "Иновации в действие", са продължение на политиката на Министерството на образованието и науката за създаване на условия и подкрепа за развиване иновативна култура и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот. "Надграждането на програмата и увеличаване на бюджета й са резултат от добрите резултати, постигнати през последните години.

Целта на тези форуми, допълни Лазарова, е развитие на взаимното учене и провокиране за иновативни решения във всички сфери на училищния живот и акцентира  на важността от изграждане мрежи на иновации, чрез създаване на иновативно пространство между училищата, представителите на висшите училища и неправителствения сектор в партньорство с общи цели и теми за обмен на нововъведения.

Ученици от училището-домакин изнесоха рецитал, след което учебните заведения представиха презентации и видеоклипове, показвайки иновативни методи на преподаване, които са насочени към практиката, развитието и кариерното ориентиране на младежите

Форумът се реализира в изпълнение на Националната програма на Министерството на образованието и науката "Иновации в действие“, Модул 2: "Форуми за образователни иновации“, а неговата основна цел е да бъдат споделени и популяризирани добри иновативни образователни практики от 30 училища в Северозападна България. Броят на иновативните училища от Община Видин са шест:  ОУ "Иван Вазов“, СУ "Цар Симеон Велики“, СУ "Св. св. Кирил и Методий“, ГПЧЕ "Йордан Радичков“ и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“.

Домакини на двудневния форум бяха Средното училище "Цар Симеон Велики" и Регионалното управление на образованието във Видин. Гости на събитието бяха кметът на Видин Цветан Ценков, заместник-областният управител Ани Арутинян и възпитаникът на училището капитан Вълчо Атанасов, заместник-началник на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров".