Екипите на Областно пътно управление - Добрич следят метеорологичните прогнози и ще предприемат необходимите действия щом се наложи обработка на настилките в районите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания, съобщиха за Агенция "Фокус" от Агенция "Пътна инфраструктура".

По 4-те опорни пункта в областта се доставят инертни материали за обработка на настилките - сол, пясък, калциев двухлорид. Проверяват се наличните суровини и техниката - снегорини, машини за разпръскване на пясък и т. н. Целта е машините да са разположени на определените места и шофьорите им да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности при прогноза за влошаване на метеорологичните условия. По този начин времето за реакция ще се съкрати максимално и  пътноподдържащата техника ще осигури изискваната зимна проходимост на пътища.

Изпълнител на договора за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации на 823 км републикански пътища в област Добрич е ДЗЗД "ЗИМА ДОБРИЧ“, с участници: "Пътища и мостове“ ЕООД и "Пътно строителство“ АД. Стойността му е 8 906 071,20 лв. с ДДС.

Приоритет са натоварените направления по първокласната (направлението Балчик - Каварна - ГКПП-Дуранкулак) и второкласната пътна мрежа (направленията Добрич - Варна, Добрич - Балчик, Добрич - Силистра, Добрич - Генерал Тошево). В зависимост от метеорологичните условия се предприемат мерки за създаване на необходимата организация на движение. За недопускане на задръствания и блокиране на автомобили ще се предприема своевременно пренасочване на движението по обходен маршрут или въвеждане на забрана на всички или някои видове превозни средства да навлизат по отделни пътни участъци.

Ограничение на трафика ще се въвежда само при интензивен снеговалеж със силен вятър, застрашаващ безопасността на движението. В тези случаи в затворените участъци ще се осигурява проходимост на коли на спешна помощ, болни за хемодиализа и бременни, съпровождани със снегопочистваща техника.

Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да не подценяват прогнозите и да вземат своевременно нужните марки, за да си гарантират безопасното пътуване през зимата. Ако това не е направено, необходимо е да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да проверят гумите, техническата изправност на чистачки, светлини, да не чакат първите минусови температури. 

Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали водачи. Гражданите могат да получават по всяко време на денонощието актуална информация за пътната обстановка в страната от Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура“ на номер 0700 130 20.

През последните няколко дни в началните часове на деня в района на Добрич се образуват гъсти мъгли, което затруднява уастниците в движението по пътищата. Пътните настилки в тези часови пояси са влажни и хлъзгави. Апелът към всички - пешеходци и шофьори, е да бъдат бдителни и да спазват правилата за движение по пътищата в зимни условия. 

Жулиета НИКОЛОВА