Голяма част от магазините по главната улица на Велико Търново вече са украсени със сърца и балони за предстоящия 14 февруари, предаде кореспондент на "Фокус“. Търговските обекти са заредили специални подаръци, сред които традиционните – плюшени сърца, чаши за влюбени, закачливи картички и много балони – в различни форми и цветове, но с послания за любовта. Въпреки това, продавачите споделят, че търновци все още не са започнали да пазаруват за празника. Нещо повече, те казват, че практиката от последните години показва, че подарък тук се избира в последния момент.

Какво купуват търновци за Свети Валентин?

Дамите, например, най-често купуват нещо сладко – бонбони, пастички, кексчета и торти, които придружени с бутилка хубаво вино, са идеалния дар, според тях. Хит в последните няколко години са френските макарони, които можете да намерите по два, четири или повече в кутийки с различни форми, цветове и красиви послания. Така нежните половинки в старата столица харчат между 30 и 50 лева, като колкото по-голям е десертът и по-старо е виното, толкова повече се качва и сумата.

Сред най-предпочитаните подаръци от мъжете пък все още са цветята, балоните и плюшените играчки – основно под формата на сърца. Тук цените започват от 5 лв. и достигат до над 200 лв., като отново водеща е големината на подаръка. Розите – най-предпочитаните цветя за 14 февруари струват с 2-3 лв. повече отколкото през 2022-а и се продават за 7-9 лв. за брой. Балоните пък се търгуват за около 5-15 лв., като тези с хелий може да са и малко по-скъпи. 

Ароматните свещи, които са предпочитан подарък и от двата пола, можете също да намерите в много от обектите в магазинната мрежа – те се продават за около 5-15 лева.

За тези, които празнуват в Деня на влюбените и искат да го покажат на всички, има и специални украси за дома – вази, чаши, сувенири, покривки, възглавнички, дори одеяла на сърчица. Техните цени също news pic 2
© Фокус
са много различни, но започват от около 10 лева и достигат до 40-50 лева.

Повишение в цените през идната седмица не се очаква, но въпреки това и търговци, и потребители са на мнение, че всичко е доста по-скъпо, отколкото през миналата година. Причината, според всички, е високата инфлация.

А кой от двата празника предпочитат търновци –Свети Валентин или Трифон Зарезан?

"Харесвам Свети Валентин, защото ни кара да се замислим за любовта, да обърнем повече внимание на хората около нас. Цветята, сърцата и валентинките носят радост, от която имаме нужда в ежедневието“, споделя една от дамите.

"За мен няма значение кой от двата празника празнувам, важното е да има поводи, за да се събираме с любимите хора!“, казва друг търновец.

"Аз категорично празнувам Трифон Зарезан, но не с вино. За мен Свети Валентин е католически празник, а все пак в България това не е основна религия“, обяснява трети.

Луиза ТРАНЧЕВА