Благотворителна инициатива "Плуване с кауза за Украйна" по време на плувния маратон Галата - Варна организира фондация "Дордрехт - Варна". Нидерландският град Дордрехт и украинският Харков, за който е предназначена финансовата помощ, са побратимени с морската столица. Според организаторите тази подкрепа може да бъде да изразена по 3 различни начина – с участие в плувния маратон, чрез спонсориране на плувец, който е съгласен да се състезава в помощ за Украйна, или чрез превеждане на средства, без да се обвързват дарението с маратона - чрез сайта https://whydonate.nl/fundraising/swimming-for-ukraine-kharkiv, където трябва да използват бутона Donate, съобщиха от пресслужбата на маратона.

Желаещите да се включат в благотворителната инициатива могат да изпратят имейл на info@dordrechtvarna.nl или mdonkova@varna.bg (Мирела Донкова – главен експерт в отдел "Протокол и международно сътрудничество" в Община Варна).

Инициативата "Плуване с кауза за Украйна" бе проведена в Дордрехт на 4-ти юли, когато бяха събрани над 3 800 евро. Парите, дарени от варненци, ще бъдат добавени към вече събраните средства. С тях ще бъдат закупени и изпратени медицински консумативи за гражданите на Харков.