Председателят на парламента Росен Желязков връчи почетен плакет на Народното събрание на председателя на Пловдивското филателно дружество Стефан Стефанов по повод 130-ата годишнина от основаването на организираното филателно движение в България. Отличието бе връчено по инициатива на пловдивския народен представител от "БСП за България" Иван Петков.

Председателят на Народното събрание и пловдивският депутат разговаряха с представители на Пловдивското филателно дружество, което е основано през 1893 г.

Росен Желязков поздрави филателистите за това, че достойно представят България на престижни международни филателни форуми. Прекрасно е, че предавате Вашето отношение и интерес към филателията на младите си съграждани, че им разказвате историята за отпечатването на първите български пощенски марки и развитието на първото в България филателно дружество, отбеляза той.

Председателят на Пловдивското филателно дружество Стефан Стефанов благодари за отношението и признанието за дългогодишната работа на пловдивските филателисти. Той отбеляза, че усилията на ръководството на организацията са насочени към съхраняване и предаване на следващите поколения на документите и архивите от неговата дейност, за да бъдат те опазени и популяризирани сред младите българи.

В Пловдив през 1893 г. се основава първото в България филателно-разменно дружество, а първите български пощенски марки – "Сантими“ са отпечатани на 3 септември 1878 г. в Петербург в Държавната печатница за ценни книжа.