Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ и Българската академия на науките подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие, което предвижда обучение на млади учени, докторанти и постдокторанти от двете институции, споделяне на опит и съвместни дейности, информира кореспондент на "Фокус".

Обучителните центрове ще си сътрудничат като организират научни форуми, подготвят съвместни научно-изследователски проекти и други дейности за период от три години, обясниха от висшето училище.

На официална церемония в БАН, подписите си на документа положиха председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски и ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов. На събитието присъстваха още заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева и заместник-ректорът по научно-изследователска дейност на висшето училище проф. д-р Теменужка Йовчева.

По време на срещата бе обсъдено досегашното сътрудничество на Пловдивския университет с институтите на БАН, актуалните проекти, както и възможностите за организиране на посещения на млади учени в научните звена на Академията, които разполагат с модерна апаратура.