Съдът пусна под домашен арест 81-годишния Благой Цветилов, който застреля арендатора си Митко Иванов, на 54 години, след спор за земи в Първомай.

Окръжните съдии са изменили мярката "задържане под стража“ в "домашен арест“ и наблюдения с електронна гривна, съобщиха за "Фокус" от Съда. Това се е случило на разпоредителното заседание по делото. 

Делото обаче е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения в обвинителния акт. Сега ще се чака нов обвинителен акт и насрочване на ново разпоредително дело. 

Защитата на Цветилов е изразила желание делото са се гледа по съкратеното производство, той като Цветилов изцяло признава вината си. Прокурорът е казал, че би могло да се разгледа по този начин, но становище ще се вземе след като другите страни кажат мнението си. Съкратеното производство предполата процесът да премине без разпит свидетели и вещи лица, а наказанието се  редуцира по Закон.

Според първия обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив, Цветилов е предаден на съда за това, че на 21.10.2022 г. в Първомай, в землището на кв. "Любеново“, с ловна пушка умишлено е умъртвил Митко Иванов.  

Възрастният мъж има и още едно обвинение за това, че на 21.10.2022 г. в Първомай е държал боеприпаси – 112 броя патрони, без да има за това надлежно разрешение, което също е престъпление по НК.

Цветилов и пострадалият Иванов били далечни роднини. Те обработвали наследствени земеделски земи в Първомай, в землището на кв. "Любеново“. По този повод между тях имало спорове.

Причината била, че Иванов изкупил от родствениците им наследствени земи, които започнал да обработва. Те били общо около 6,8 дка. В тези площи имало и около 2 дка земя на Цветилов , за която той получавал рента от Иванов. На Цветилов му било предложено да продаде този свой дял, но той отказвал. Двамата имали спор и за рентата от обработваната земя.

На 21 октомври 2022 г. Цветилов тръгнал с микробуса към землището на "Любеново“, където се намирали земеделските земи. Там срещнал Иванов, който управлявал трактора си. Двамата слезли от превозните средства и започнали отново спор за земята. Цветилов държал в микробуса си гладкоцевна ловна пушка.

Двамата провеждали разговор, застанали един срещу друг, като в това време Цветилов извадил оръжието и казал: "Или се разбираме, или ще те гръмна“. Иванов вдигнал ръка да се предпази, като в този момент Цветилов го прострелял с ловната пушка.

Пострадалият успял да измине няколко метра и приклекнал до трактора. Към него се приближил Цветилов и още веднъж стрелял в тялото му. Иванов е починал от раните си. След като извършил деянието, Цветилов се качил в микробуса, прибрал се в дома си, където си сменил дрехите и тръгнал към РУ на МВР-Първомай.

Там предал огнестрелното оръжие, с което извършил убийството, и разказал за случилото се. При извършено претърсване в дома му са били намерени горепосочените незаконни боеприпаси. Установено е, че ловната пушка е била законно притежавана от него.