Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Н. Х, съобщиха от съда в Пловдив. Спрямо 39-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 06.08.2022 г. в с. Рогош, обл. Пловдив, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина – чрез използване на огнестрелно оръжие – едноцевна гладкоцевна пушка и произвеждане на стрелба в населено място, умишлено е умъртвил повече от едно лице – трима мъже – Е. М., на 71 г., С. М., на 49 г., и В. М., на 43 г., баща и двамата му синове – престъпление по чл. 116 ал.1 т.4 пр.3 т.6 пр.1 от Наказателния кодекс.

Спрямо Н. Х. е повдигнато и обвинение за това, че на същата дата и място е държал огнестрелно оръжие – едноцевна, гладкоцевна пушка – 12-и калибър, и 24 патрона, без да е имал надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за две тежки умишлени престъпления, като и за двете Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода.

Съдът прецени, че въпреки ранния етап на разследване, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Н. Х. е извършил деянията, за които е привлечен към наказателна отговорност.

Съдът прецени, че с оглед високата обществена опасност на деянието при мярка различна от задържане под стража има реална опасност обвиняемият Н. Х. да извърши и друго престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18.08.2022 г. от 10.00 часа.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за НЕВИНЕН до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, с която се установява противното.