По молба на Община Пловдив днес Окръжният съд спря вписването в Търговския регистър на заявеното по-рано увеличаване на капитала на "Пълдин Туринвест", информира кореспондент на Агенция "Фокус".

За окончателното решаване на спора ще се произнесе българският съд. Това съобщи преди минути кметът на града Здравко Димитров, използвайки социалната мрежа Facebook.

Определението на съда е с дата 18. 01. 2023 г. В мотивите си за отказ на регистрацията магистратите са посочили чл. 536, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс (връзка с чл. 19, ал. 6 от Закона за Търговския регистър), според който производство, образувано пред Агенцията по вписванията се спира, когато има висящо дело относно правоотношение, което е условие за постановяване на исканото вписване.

Исковата молба за отмяна на решенията от Общото събрание на дружеството "Пълдин Туринвест“ от 9 януари 2023 г. е депозирана от Община Пловдив пред Окръжен съд вчера.

До внасянето на исковите молби пред съда се стигна, след като Общинският съвет в Пловдив на 19 декември 2022 година не се  съобрази с предложението на кмета Здравко Димитров за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството. "Както казах и по-рано ще защитя интереса на пловдивчани и ще изпълня решенията на местния законодател“, припомня градоначалникът.

По-рано днес председателят на Общински съвет - Пловдив Александър Държиков свика извънредно заседание днес от 14:30 часа.

Дневният ред се състои от една-единствена точка - обсъждане на казуса с Международен панаир – Пловдив и вземане на съответните решения.

Вносителите на искането за свикване извънредна сесия са 17 общински съветници.