Пловдивският окръжен съд остави в ареста 32-годишният Йордан Петков като потвърди определението на Районен съд – Пловдив, с което спрямо него е взета най-тежката мярка задържане под стража.

Спрямо него е повдигнато обвинение за извършено престъпление за това, че в съучастие с 22-годишната Ралица Козарска в периода от месец май 2022 г. до месец август 2022 г. в гр. Пловдив, с цел да се сдобие с имотна облага, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, е възбудил и поддържал заблуждение у мъж и жена от гр. Хисаря, като е внесъл компютърни данни и с това е причинил на двамата пострадали вреда в размер на общо 78 360 лева.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 6000 лева.

Пловдивският окръжен съд сподели извода на първоинстанционния съд, че от събраните доказателства може да се направи обосновано подозрение, че Йордан Петков е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Съдът прецени, че съществува реална опасност от укриване и извършване на престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Опасността от извършване на престъпление се изведе от спецификата и механизма на извършване на процесното деяние. Ралица Козарска е с мярка за неотклонение "домашен арест“.

Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно.