С пълно единодушие пловдивският общински съвет даде принципното си съгласие село Белащица да се присъедини към община Пловдив при положителен резултат в техния референдум за отделянето от община "Родопи". "За" гласуваха присъстващите 44 съветници, нито един не бе "против" или "въздържал се", въпреки, че преди това имаше предложение точката да се оттегли за следващата сесия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Община Пловдив никога няма да се справи с мръсния въздух, ако кариерите над село Белащица продължат да работят следващите 25 години, както искат досегашните концесионери. Ако нашето село стане част от община Пловдив, тя никога няма да позволи на нейна територия да функционират кариери" - изтъкна адвокат Снежана Стефанова, представител на Инициативния комитет за отделянето на Белащица от община Родопи и вливане към община Пловдив.

Стефанова изтъкна, че проблемът с кариерите е основната причина, поради която населението желае присъединяване. "Кариерите са изключителен източник на емисии, на ФПЧ, които се сипят не само над нашето село, а и над районите "Тракия" и "Южен". Ако това чудовище не бъде спряно, тъй като концесионерите искат удължаване на добива, община Пловдив никога няма да се справи с мръсния въздух" - каза тя. 

Юристката посочи, че исторически Белащица има граница с община Пловдив, изкуствено е отделена от нея, за да бъде създадена изкуствено община "Родопи".

"Всички знаят, че Белащица е спалнята на Пловдив, жителите работят в Пловдив, а плащат данъци в "Родопи". Едва когато започна процедурата за подготовка на референдум, от община "Родопи" предприеха асфалтиране на улица, за която 20 години се молим".