Първа официална визита извън столицата осъществи днес в Пловдив посланикът на република Казахстан у нас Н.Пр. Виктор Темирбаев. Той се срещна с кмета Здравко Димитров, заместника му Величко Родопски и основателя на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев.

В разговора бяха изтъкнати икономическите предимства на региона, които го поставят на водещо място в страната, както и дългогодишният обмен на студенти, даващ възможност на казахстанските младежи, обучавани у нас,  да се реализират успешно в държавите от Европейския съюз.

В посока задълбочаване на отношенията в образователната сфера кметът Здравко Димитров пое ангажимент да организира среща с ръководствата на всички висши учебни заведения в града, на която Темирбаев да се запознае с възможностите за обучение, които те предлагат за чуждестранни студенти. Посланикът от своя страна добави, че ще работи и за активното задълбочаване на културните отношения и по този повод по-късно днес ще посети и Народна библиотека "Иван Вазов“ в града.

"В отношенията между нашите две страни приоритет за нас са новите технологии, както и развитието на транзитните коридори за обмен на стоки, които са с висок потенциал“, сподели дипломатът, който след срещата с кмета е на посещение и в Тракия икономическа зона, за да обсъди в разширен разговор задълбочаването на икономическото сътрудничество.

Градоначалникът подчерта и ролята на зоната за развитието на региона като добави: "Привлекли сме инвестиции за милиони евро, които ни дават възможност да решаваме проблеми, които с години не са се реализирани – Пречиствателната станция, пробивът под Централна гара и се надявам скоро да решим и въпроса с градската железница“.