Собственикът на частния терен в парк "Отдих и култура" може да го огради и да си направи "Дисниленд". Това каза пред журналисти в кулоарите на пловдивския общински съвет кметът Здравко Димитров, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Най-добрият вариант да се тушира напрежението сред обществото е общината да придобие имота, а единственият начин е теренът да бъде купен. Кметът припомни, че собствениците осъзнават напрежението и обществените настроения и затова още в първия работен ден на годината е проведена среща с тях. Тогава е договорено двете страни да направят правен анализ и оценка. Ще се сформира работна група, в която ще участват и представители на гражданите. След това ще се направи отчуждение на терена. 

За имота има ПУП, който е отразен в Общия устройствен план, приет в края на 2022 г. Специалистите трябва да кажат дали може да се направи частична отмяна на ОУП, допълни Димитров. 

Главният архитект Димитър Ахрянов уточни, че с решение от 19 март 2015 г. Общинският съвет на Пловдив променя ОУП от 2007 и сменя статута на терена от зона за озеленяване в зона за спорт и атракции.