Пловдивският апелативен съд отказа изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Саарбрюкен, Германия, за изпълнение на наказание от осем месеца лишаване от свобода, наложено на българската гражданка Г. М. Съдът прие наказанието да бъде изтърпяно в България и потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража", информира кореспондент на Агенция "Фокус".

Престъпленията, за които Г. М. е осъдена в Германия са четири кражби и един опит за кражба, извършени през 2019 г. Отнемала е стоки от хранителни магазини, мобилни телефони и портфейли. По време на извършване на деянията била непълнолетна.

Първоначално на Г. М. е наложено условно наказание лишаване от свобода, но с решение на германския съд след това, то е отменено и е определено ефективно наказание от осем месеца лишаване от свобода. Установено е, че Г. М. е напуснала Германия веднага след постановяване на присъдата и се е прибрала в България.

Апелативният съд прецени, че изправеното пред съда лице е българска гражданка и има постоянно пребиваване в Република България. Приемането на наказанието за изпълнение в родината няма да доведе до отклонение на поетите от страната ни международни ангажименти като държава – членка на ЕС, защото санкцията ще бъде изтърпяна така, както е поискана от издаващата заповедта държава.

В решението си апелативните магистрати посочиха, че то е продиктувано и от хуманни съображения. Исканото лице Г. М. следва да бъде настанено в затвор, близко до неговото местонахождение, за да не се прекъсва социалният контакт между него и неговите близки. Това обстоятелство значително ще подобри и благоприятства превъзпитанието и ресоциализирането му в държавата му на произход – България.

Решението на Апелативния съд е окончателно.