Началникът на сектор "СОТ" от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив Петър Петров сподели за спасителната мисия в Турция, предаде репортер на "Фокус".

По време на пребиваването си там той е бил заместник-ръководител на модула от Пловдив. От сектора са заминали 16 служители, а в екипа е имало и спасители от цяла България. В Турция са били общо 11 дни, като са заминали миналия понеделник и са се прибрали на родна земя вчера. 

Петров сподели, че тръгвайки от България, са имали информация за многото разрушения и пострадали хора. Когато са стигнали, реалността е била десет пъти по-лоша от това, което са очаквали. "Разрушенията и последиците от земетресението бяха десет пъти повече от това, което се дава по телевизията. Телевизионните кадри нямат нищо общо с реалността.", сподели началник Петров.

Пловдивският екип е бил позициониран в Бесни, заедно с екипа на Полша. Градът  се намира на около 1800 км от Пловдив. Българските спасители са пътували с 16 специално оборудвани автомобила и са били общо 77, от които всички са се върнали в България живи и здрави. 

"Издирвахме хора и оцелелите рамо до рамо с полския и други международни екипи. Нашата работа се изрази в това да претърсваме по сградите за наличие на живи хора. Спасихме двама възрастни и едно дете. Дадохме надежда на много хора с това, че бяхме там. Нашата мисия премина повече от успешно. Местните жители ни очакваха и ни приеха много добре. Те ни посрещнаха с ентусиазъм и очакваха нашата помощ. Въпреки болката и страданието, което видяхме в очите на хората, продължаваха да ни подкрепят и да ни благодарят, че сме там.", коментира още Петър Петров.

Това е било първото подобно бедствие за него и изрази надежда, че повече няма да има такова.

"Без уредите, с които разполагахме за мисията, нямаше как да установим дали има жив човек под срутените сгради. Екипът бе разделен на две части и организацията бе създадена така, че да има време за почивка за нашите спасители. Спасителната акцията бе динамична и работихме даже повече часове, отколкото бе нужно. Имахме време и да поспим, благодарение на добрата организация."

Спасителите твърдят, че минавайки през градовете, не е имало хора по улиците, защото най-вероятно са били евакуирани. Те се радват че са се върнали живи и здрави най-вече заради семействата им.

"Ако е нужно, ще отидем отново без никакви колебания.", категоричен бе Петър Петров.