Пътищата на територията на град Пловдив ще бъдат насители с повече автопатрули от 1 февруари, като двойките ще бъдат съвместни между "Пътна полиция" и "Охранителна полиция". Това предвижда проект на ръководството на Областната дирекция на МВР, съобщи за Агенция "Фокус" зам.- директорът комисар Радослав Начев. Заповедта е вече издадена и е в сила от 1 февруари.

Новото е, че на практика катаджиите ще бъдат преместени на работа в шестте управления на МВР в града.

"КАТ няма да остане без служители, тъй като те ще си останат на щат в сектор "Пътна полиция", но ще са с изнесени работни места в градските районни управления", поясни Начев.

Реформата се прави с цел насищане на пътищата на територията само на град Пловдив с повече автопатрули и превенция. Дежурството ще е на 24-часов режим, в тъмната и светла част на деня. Новото е, че досега в патрулните двойки бяха само служители на "Охранителна полиция", или само на "Пътна полиция", а сега вече двойките ще са съвместни.

В областта служителите ще си работят по същия начини, като са структурирани по същия начин, на съвместни наряди. Групата за главни пътища и автомагистрали си остава да функционира към "Пътна полиция", поясни Начев.

Времевият период на действие на проекта все още не е решен. 

Ще се прави анализ на аварийността на пътно-транспортни произшествия и там, където има натрупване и индикации, че са участъци с концентрация на произшествия, контролът ще бъде засилен както с патрули, така и с технически средства.