Студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ присъстваха днес на открити съдебни заседания по пет наказателни дела на Първи наказателен състав на Апелативен съд – Пловдив. Посещението е по молба на студентската организация ELSA, с която съдът си сътрудничи от години. Първите две дела бяха образувани по жалби на осъдени в Германия на глоби от 75 и 100 евро за нарушаване на местния Закона за движение по пътищата. След края на делата председателят на състава съдия Христо Крачолов обясни тънкостите на този вид производства, като подчерта, че събраните средства отиват в българската хазна.

Магистратът разказа на студентите как се подготвя едно въззивно дело в Пловдивския апелативен съд и как се води самото заседание.

Съдия Иван Ранчев, който е и доктор по право, доцент и преподавател в катедра по наказателни науки в ЮФ на ПУ, обясни кога се чете присъда при въззивно дело и кога съдът се произнася с решение. Присъда се произнася, ако подсъдимият е бил обявен за невинен от предходния съд и апелативния му налага наказание или в случай, когато от виновен, подсъдимият се обявява за невинен. Във всички останали случаи магистратите се произнасят с решение в законовия срок, който е едномесечен при повечето дела и двумесечен при дела с висока фактическа и правна сложност.

Студентите научиха кога се прави отвод, как се работи с вещи лица, свидетели и как се процедира при дела с голям медиен интерес.

Бъдещите юристи от четвърти курс заявиха, че са научил много нови за тях неща, въпреки че вече са минали Наказателния процес. Техни по-малки колеги, които още не са учили наказателно право, казаха, че и за тях посещението на заседанията по наказателни дела е било полезно и е било като въведение в бъдещия предмет за изучаване.

Студентите изявиха желание да дойдат и на други заседания в съда, както и предложиха да се възстанови традицията за провеждане на въстановка на съдебен процес по действителен случай, която беше прекъсната заради пандемията.