Отворено писмо до кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, подписано от над 100 пловдивски общественици, беше изпратено с копие до Министерство на регионалното развитие, Министерство на финансите, Министерство на екологията и до всички пловдивски и национални медии.  Публикуваме го без редакторска намеса: 

Г-н кмете,

Ще ви го кажем простичко, при това по два начина – по-мек и по-твърд. С надеждата най-накрая да ни разберете.

Пробивът под Водната палата, който вече започнахте, е (в меката версия) необмислен и крайно недалновиден.

Казано по-ясно и недвусмислено – това е градоустройствено безумие и престъпление срещу сегашните и бъдещите поколения пловдивчани.

От 60-те години на ХХ век насам целият цивилизован свят все по-настоятелно и безалтернативно търси начини да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта на шосетата с озеленени пешеходни и велосипедни алеи.

Реките, пресичащи градовете, повсеместно се вадят от бетонните си корита и се търсят всевъзможни начини те да бъдат социализирани – така че да могат да предлагат алтернатива на напрегнатия градски живот, като осигуряват възможности за разходка, развлечение и досег с природата.

В същото това време, вие се опитвате да върнете времето назад (за жалост – необратимо!) като построите магистрала там, където доскоро е имало алея – и откъснете знаковата за пловдивчани река Марица от останалата част на града.

И не, не ни излизайте с мантрата за "облекчаване на трафика": от десетилетия е установено (както кристално ясно обяснява Ян Геел в книгата си "Градове за хората", превърнала се в последните години в истинска библия на градоустройството с човешки измерения), че създаването на нови магистрали (увеличаване на предлагането) само увеличава търсенето, като създава повече трафик. Единственият начин да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на движение и създаваме споделени улици.

Г-н кмете, ние в Пловдив сме истински щастливци – разполагаме с град, който от хилядолетия се е развивал като пешеходен град. С други думи – именно по начина, по който от половин век насам се опитват да се развиват най-големите градове в света, начело с Ню Йорк, Лондон, Москва и Сидни (все градове, които са канили гореспоменатия Ян Геел за консултант).

Пловдив е и винаги е бил град за хората. Не го превръщайте в град за автомобилите.

Поколенията няма да ви простят. Ако осъществите гореспоменатия пробив (свързан отгоре на всичкото с изсичане на маса дървета и плащане на милионни глоби заради това) името ви ще заеме заслужено място до имената на онези пловдивски управници, които разрушиха Марково тепе и го превърнаха в каменоломна.

Огромните средства, предвидени за този проект, могат да бъдат от безценна полза за нещо наистина смислено – създаване на градска железница, свързване на всички велоалеи в единна мрежа, нов мост над река Марица, завършване на Околовръстното шосе, електрифициране на градския транспорт. Но дори и проектът да беше съвсем безплатен, той пак би бил разрушителен за Пловдив и неговата градска тъкан.

Призоваваме ви незабавно да спрете така наречения "пробив под Водната палата" и да приберете папките по проекта в чекмеджето на забравата.

В противен случаи ще бъдем принудени да сезираме всички национални и международни институции (включително онези, от които получавате основното си финансиране) и да предприемем открити стачни действия.

Не бихме искали да се стига дотам, защото и двете ще бъдат сериозен удар по репутацията на града ни – както и по вашата лична репутация.

Но няма да се поколебаем да го направим – защото става дума за нашето общо бъдеще. И за благоденствието на децата ни – които ще населяват този град, когато нас вече няма да ни има.