Музиканти от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив изпратиха отворено писмо до държавните инситуции. Поводът е спряната обществена поръчка за ремонта на концертна зала и условията, в които са принудени да репетират.  "Фокус" припомня, че министърът на културата Кръстю Кръстев прекрати поръчката заради липса на опит от страна на участващите фирми.

Ето какво пишат музикантите в писмото си:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Г-Н КРЪСТЮ КРЪСТЕВ

ДО КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА ГЕРБ-СДС

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

ДО СЪПРЕЦЕДАТЕЛЯ НА ПГ НА

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ ВЪЗРАЖДАНЕ

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ "ИМА ТАКЪВ НАРОД“

Г-Н ТОШКО ХАДЖИТОДОРОВ

ДО МЕДИИТЕ

Уважаеми дами и господа,

За помощ към Вас се обръщат музикантите от симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив. Повод за това писмо е поредното спиране на обществената поръчка за ремонт на Концертната зала в гр. Пловдив. Повече от 8 години единствената концертна зала в града, която е и официално седалище на Държавна опера – гр.Пловдив е затворена заради ремонт, който не може да се случи.

От 2015г. ние - музикантите от оркестъра сме принудени всекидневно да работим в помещение – част от бивш тютюнев склад, което по никакъв начин не отговаря на никакви норми за вида работа, която извършваме в него. Помещението - за което институцията заплаща наем е недостатъчно като големина, без адекватна климатизация и отопление, без вентилация необходима за събирането на над 100 човека на едно място, с един вход-изход и нисък таван.

За акустични изисквания, на каквито би трябвало да отговаря зала, в която се правят 90% от репетициите на оркестъра – включително и репетиции с хор и солисти - за всички представления и концерти на Операта дори не може да се говори.

През всичките тези години се води полемика относно " Дом за пловдивската опера“ в Пловдив, предлагани бяха всевъзможни варианти, някои направо абсурдни. Кампанията беше непрекъснато подновявана и не достигна до никакви реални резултати.

И през всичкото това време Концертната зала – собственост на държавата и реален дом на операта стои затворена и чака да бъде ремонтирана. Затворена – от 2015г, през цялата 2019г., когато Пловдив беше Европейска столица на културата и градът реално не разполагаше с нито една акустична зала за концерти на закрито и до ден днешен.

Свикнали сме в България нещата да не се случват поради липса на средства, но в случая средствата за ремонт на Концертна зала са налични от няколко години. За нас това е необяснимо чиновническо безхаберие, граничещо с безстопанственост.

Ръководството на Държавна опера – Пловдив положи огромни усилия този ремонт да започне и да бъде завършен, но това така и не се случи. Всеки път по различни причини.

Настояваме Държавата в лицето на Министерството на култура незабавно да възобнови процедурата и да избере изпълнител за ремонта на Концертна зала – гр. Пловдив! След започване на строително-монтажните работи да оповестява ежемесечно за напредъка на дейностите по ремонта и да се погрижи този ремонт да бъде извършен възможно най – бързо и качествено.

Времето за чакане изтече! Концертна зала – гр. Пловдив трябва да бъде ремонтирана неабавно и Операта да се прибере в своя дом. Домът на Пловдивска опера е Концертна зала!

МУЗИКАНТИТЕ ОТ СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР

НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ГР. ПЛОВДИВ