Над 550 000 лева са събрани в 9-дневна дарителска кампания, организирана от пловдивския издател Манол Пейков. С парите са купени над сто генератора с мощност от два до сто мегавата. Устройствата ще бъдат изпратени в Украйна. Първата пратка се очаква да потегли на 12 декември и да пристигне преди Коледа. Подробности разказа в интервю за Агенция "Фокус" самият Манол Пейков:

- Г-н Пейков, защо поредната ви кампания е точно за генератори? Вие сте издател, какво разбира един издател от генератори?

- Няма нужда да разбирам аз от генератори. Въпросът е да разбира човек, че има нужда от генератори.

- Как разбрахте, че има нужда от такива генератори?

- В интерес на истината, малко изпреварих събитията, защото на четвъртия ден от кампанията известният футболист Андрий Шевченко, който е легенда в Украйна, излезе на стадион "Олимпийски" и направи видеоклип в абсолютно тъмния стадион, в който отправи към света послание, молейки хората да даряват генератори на Украйна.

Ситуацията, всички ние, а надявам се и вие, я следим много изкъсо – от два месеца Русия масирано бомбардира електрозахранването на Украйна с абсолютно ясната и преднамерена цел да ги постави на колене през зимата и да ги накара да преговарят. Украинците обаче не се дават, налага им се да оперират без ток, с начелници, с прожектори, да провеждат животоспасяващи операции. Изобщо, ситуацията е адски тежка. Оттам дойде самата идея.

Конкретният повод беше едно обаждане от мой приятел режисьор Йордан Славейков, който ме помоли да съдействам да намери генератор за театъра в малко градче, което се казва Ровно. Хората си бяха събрали пари, т.е. не им трябваха пари, трябваше им само генератор, какъвто в Украйна не се намира. У мен клокочеше идеята, но това беше конкретният повод да започна самата кампания. На 26 ноември, малко преди полунощ я стартирах.

- За много кратко време успяхте да съберете необходимите средства и направо генератори.

- Ние не сме си поставили конкретна цел, няма "необходими средства“. И милиони, и милиарди да са, няма да помогнат в момента, защото цяла Украйна се нуждае от генератори. Въпросът беше да съберем колкото може повече. Като стартирах кампанията, не съм имал никаква идея дали ще събера хиляда, пет хиляди или десет хиляди лева, но за повече от 40-50 хиляди лева, колкото съм събирал в предишни кампании за обувки или за турникети, не съм се и надявал.

За осем дни и половина хората събраха над 550 000 лева. Това прави приблизително по 43 лева на минута през деня и нощта. Абсолютно невероятно е. Дори на секунда го бях сметнал, че това са около 72.8 стотинки на секунда. Човек просто не може да си го представи. Това е страхотен ангажимент от страна на хиляди хора. Те са над 2000, ние още не сме ги изписали в екселския файл, понеже отнема време и всички тия числа да ги въведеш. За нас прозрачността е от абсолютно първостепенно значение и това е първото нещо, с което се захванахме в момента, в който кампанията официално завърши.

Пари продължават да идват и ние няма да ги върнем, тях също ще ги превърнем в генератори. Сега основното усилие не е насочено към събиране на пари, а към превръщането на всеки един лев в генератор.

Купили сме вече генератори за нас 300 000 лева, имаме още около 150-200 хиляди, които предстои в рамките на тази и следващата седмица да ги превърнем в генератори на възможно най-справедливата цена, а и възможно най-доброто качество.

- Какво е предназначението на тези устройства? Къде ще бъдат насочени?

- Те варират от мънички устройства по 2-3 киловата, които се ползват, да речем, в момента има импровизирани палатки по улиците на повечето градове, където хората могат да спрат, да пият топъл чай или топло кафе, да си заредят телефоните, компютрите, радиостанции... всичко, което е свързано с електричество, понеже електричество има два до три часа на ден, а в някои градове изобщо няма.

От това, през екипиране на бомбоубежища, защото градове като Нетишин например, който е близо атомната им електростанция Хмелницки, ако нещо се случи, ако изтече гориво, а те са под постоянна бомбардировка – градът е мъртъв, хората трябва да влязат в бомбоубежищата. Те имат 64 бомбоубежища и в края на миналата седмица само 21 бяха екипирани с генератори. Там става дума за малко по-големи – между 6 и 8 киловата.

Оттам нагоре вече, говорим за училища като българската гимназия в Болград, която е най-старата българска гимназия от епохата на Възраждането - 1858 година с помощта на Раковски са получили разрешение да я построят. Там учат над 500 деца, от които повече от 80% родният им език е български, това са бесарабски българи. Те в момента нямат ток.

И стигнем до болници, като Херсонската онкологична клиника, която има нужда от огромен генератор. Ако малките генератори са около 30 килограма, този генератор от 390 киловата тежи около 3,6 тона, защото те имат апарати за кръвопреливане и т. н. Всичко това работи на ток и, когато няма ток, всичко спира.

Така че във всички тези насоки подготвяме генератори за изпращане, като в последния момент ще трябва да вземем решение, понеже при тях нуждите също се променят. На тези, които са с най-голям приоритет, държавата им изпраща генератори. Ние следим всичко в реално време, за да изпратим на тези, които са в най-голяма нужда.

- Как ще се организира логистиката на генераторите? Знаем, че транспортът по време на война е много труден, да не кажа невъзможен.

- Благодарение на страхотната Наталия Еллис – това е една украинка, която живее в България от 7-8 години, от началото на войната сме развили канал. Караме стоката до румънско-украинската или молдовско-украинската, но обикновено е румънско-украинската граница. В ничията земя я претоварват пристигнали бусове и камиони от Одеса с доверени лица, някои от които са под пагон, за да могат да гарантират, че стоката няма да бъде спряна и конфискувана на блок-постовете, които са между границата и Одеса. След това в Одеса тя се претоварва на вътрешен транспорт и се разпраща с вътрешна поща.

Това е абсолютно невероятно ефективно, защото по време на мир може да се изгуби нещо. Откакто е започнала войната ние сме изпратили над 10 камиона с различни стоки за цялата страна – нямаме информация нещо да се е изгубило. Винаги накрая очакваме да ни изпратят информация със снимки от мястото, където са пристигнали било обувки, било турникети, било лекарства и засега абсолютно всичко действа безотказно.

- Кампанията приключи ли? Или все още могат да се правят дарения?

- На нас ни трябва време, за да може да видим колко са парите и да ги превърнем в генератори. Те също трудно се намират на пазара, трябва да сравним списъкът с търсените генератори и другия списък с наличните, да видим къде колко да пратим, така че да ги разпределим максимално справедливо. След това трябва да им поставим адреси, етикети, дестинации и после да организираме транспорт. Т.е. има много предстоящи стъпки, а всяка минута е от значение – не е без значение дали ще пристигнат на 15 декември или на 10 януари и затова правим всичко възможно нещата да се случват максимално бързо.

Официално обявихме край на кампанията, но това не значи, че ако някой продължи да изпраща пари, ние ще ги върнем. Тях също ще ти превърнем в генератори, просто този процес ще се забави малко повече, но това няма да ги направи по-малко необходими тези дарения и тези генератори.

Повечето са били на склад в България. Някои, по-големите, над 100 киловата, ги купуваме от проверени фирми и на които имаме доверие, като гледаме срокът за доставка да не е повече от две до три седмици, за да не се губи време.

- Кога се очаква първата доставка? Може би за Коледа?

- Тази година Украйна официално взе решение да се диференцират и дистанцират и от Руската православна църква и да празнуват заедно с нас. Така че тяхната Коледа тази година ще бъде заедно с нашата.

Първият тир вече е организиран за 12 декември, но не знаем дали ще успеем да тръгнем тогава, защото подготовката на документите е много сложна. Ако датата е 13-ти или 14-ти, тировете ще бъдат повече от един. Колко ще са зависи от това какви генератори ще бъдат купени, защото има още средства. Ако купим един от големите, които са тритонни, може да се наложи той сам да се вози.

Със сигурност ще направим всичко възможно първата пратка да пристигне в Украйна преди Коледа.

- Планирате ли вече следваща акция?

- Нека да привършим тази, но със сигурност ще има следваща и по-следваща. Докато приключи тази дяволска война, а може би и след това за възстановяването на Украйна.

Отговорът е да, но първо трябва да завършим по достоен и ефективен начин тая кампания и всички наши усилия са насочени там.