Адвокат Атанас Костов е сигнализирал Европейската комисия, прокуратурата и комисията в ЮНЕСКО във връзка с изградената ограда на Небет тепе, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Преди няколко седмици, когато разбрах, че се изгражда ограда горе и че са налели бетон и че отстрани на "Циклопския строеж" има изградени две бетонени трибуни, казах, че ще сигнализирам прокуратура, защото смятам, че се унищожават артефакти."

По думите му на Небет тепе има четири исторически пласта - неолит, тракийски, гръцки и римски.

"Архитект Пейков, който прави първите разкопки на Небет тепе през 1975 година, казва, че всъщност циклопски градеж, представляващ "Крепостната стена", е съвременник на Троя. Трябва да се опази и реставрира по определен начин, каквито са световните стандарти. По тази тема ще сезирам прокуратурата, Европейската комисия и ЮНЕСКО. Всичко това се случва с европейски пари. Проектът по реставрация и консервация на Небет тепе е 6 милиона, а 2 милиона са отделени за Източната порта."

Адвокат Костов желае всички документи да му бъдат представени от НИНКН.

"НИНКН назначават проверка, защото мислят, че има опасност от унищожаване на артефакти. Много от нещата не се случват, както са предписани от тях. Те искат премахване на оградата, което искам и аз.  Дадено е предписание към Община Пловдив."

Той допълни, че предварителната проверка е в срок от 2 месеца, а сигналът е пуснат до Европейската комисия и ЮНЕСКО, за да има мониторинг на институциите. 

"Откриването, описването, изследването и самото консервиране и поддържане трябва да се направи от експерти, а горе има строители, които леят едни бетони, правят подиуми и пейки. Това е кич. Не виждам археология. 

Част от проекта за "Пловдив 2019" съдържаше устойчивост, Небет тепе беше част от него. Предвиждаеше се, че артефактите ще ги превърнем в археологически обекти и ще ги използваме правилно за туристически трафик. Ние ще експлодираме с един брутален кич. Това е моята гражданска позиция. Моето детство и моята младост са минали там.

Това беше част от романтиката на Пловдив и всичко това започва да изчезва. В Рим не можеш да видиш покрай артефакт  излят бетон, за да могат туристите да сядат. Това е пълен абсурд. Римляните дори нямат това, което имаме ние - неолит, тракийско културно наследство, гръцки и чак тогава римски пласт."

В края на разговора той допълни, че има предписание от НИНКН проектът да бъде спрян.