Световната здравна организация дари тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности на най-голямата болница в страната УМБАЛ "Св. Георги" , предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На събитието присъстваше и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Щастливи сме от това дарение. Искам да отбележа три характерни неща за него. Най-голямата болница, в която се намираме, е добре запозната с медицинското обслужване на бежанци и украински. Показала е, че винаги може да се разчита на нея.

Това дарение не се отличава с неговата големина, но е максимално съобразено с реалните нужди. Често международни донорски организации даряват неща, които винаги са от ползва, но не оправдават най-спешните очаквания.

След посещение организирано от СЗО по основните места, където има много бежанци във Варна, Бургас, Пловдив, Добрич и Русе, бяха изяснени реалните нужди, които се оказаха различни от първоначалните ни виждания.

Дарението сега отговаря на 100% на медицинските изисквания на работещите с бежанци, защото те знаят най-добре с какво се сблъскват ежедневно."

Доц. Кунчев характеризира срока за изпълнение, като уникален.

"За един месец е направен разчет на нуждите, намери се всичко и бе доставено."

Той допълни, че след офанзивата на Харков броят на бежанците в държавните бази се е удвоил и е достигнал около 15 хиляди души.

Доц. Кунчев уточни, че дарението включва бързи тестове, тестове за масови заразни болести и по-скъпи консумативи в хирургията и ортопедията. 

Сподели още, че се очаква СЗО да дари консумативи в болницата в Бургас, изяснат се и нуждите и на Варна.

Д-р Бацелов искрено благодари на СЗО и допълни, че това е първото голямо дарение, което е дошло на територията на УМБАЛ "Св. Георги".

Той се пошегува, че годишно отделението по ортопедия прави 7 хиляди операции годишно и имат нужда от още много неща и няма да бъдем скромни да си го поискат.

Цялото събитие можете да видите долу във видеото.