Директорът на "Алианс Франсез" и почетен консул на Франция в Пловдив Теофана Брадинска – Ангелова получи на официална церемония "Орден на Академичните палми", степен "Офицер". Това е третото по важност държавно отличие във Франция и най-високото, което се връчва на чужденци, предаде репортер на "Фокус".

Церемонията се проведе при първото официално посещение в Пловдив на посланика на Франция в България Н. Пр. Жоел Мейер. "За мен е чест. България тази година отбелязва 35 години от присъединяване си към международната организация на франкофонията" – каза дипломатът и посочи някои от важните моменти в биографията на Брадинска-Ангелова, заради които получава високото отличие. На първо място е неуморната й енергия за популяризирането на френския език и активното участие в развитието и дейността на Алианс Франсез, чийто първи председател е покойният съдия Здравко Киров.

Брадинска-Ангелова е участвала в близо 1500 делегации, една от които е посещението на президента Франсоа Митеран в Пловдив през 1989 г. Работи за развитието и утвърждаването на Фестивала на франкофонската песен "Златен ключ", чиято 20-годишнина тази година ще се проведе под патронажа на Френския институт в България.

"Обичам страната си, културата й и моят град. Удоволствието е огромно, когато ги показвам на чужденци, сред които президентът Франсоа Митеран и Силви Вартан. Днес Франция ми оказва голяма чест. Ще продължа да работя със същия ентусиазъм и отдаденост" – каза Теофана Брадинска-Ангелова.

Тържествената церемония се състоя в Медицинския университет в Пловдив в присъствието на областния управител Ангел Стоев, заместник-кмета по култура, археология, туризъм Пламен Панов, ректорския съвет на вуза.