Цените на храните са основна тема у нас в последните месеци. Те имат тенденция да растат у нас, а скоро правителството обяви, че взима мерки със спекулацията. Оказа се, че някои големи магазини слагат шокиращи надценки на цените на храните, установи репортерска проверка на "Фокус".

Колко обаче струват основните храни на борсите?

Къде са най-скъпи и най-евтини?

Businessnovinite.bg сравни цените на основни хранитени продукти на борсите, за да даде отговор на тези въпроси. Това са цените на едро и съответно без надценка, която, както видяхме може да варира много.

Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, такава е цената в София. Най-евтина е захарта в Бургас - 2,30 лева, а най-скъпа - в Пловдив - 3 лева.

Пакет брашно от 1 кг. средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив - за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.

Олиото в София струва 4.90 лева, горе долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска - 3.90 лева, а в Пловдив най-висока - 5 лева.

При сиренето и кашкавала ножицата в цените е много разтворена. 

При сиренето килограмът е най-евтин отново в Бургас, където се продава за 9.50 лева. Средна е цената му в София, Благоевград и Силистра, около 13-14 лева за кг. В Пловдив килограмът започва от средните цени за страната и стига до фрапиращите 23 лева на едро. 

Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг., а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева. 

Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич- 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра - 11 лв. на килограм.

Като цяло може да заключим, че повечето основни храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини в Бургас.