Община Пловдив трябва да инвестира в транспортни политики над 1 милиард лева през следващите 10 години, за да се справи с тежкия трафик в града. Това се препоръчва в Плана за устойчива градска мобилност, изготвен от ДЗЗД “Градска мобилност - Пловдив". Той беше представен от ръководителя на екипа Тодор Анастасов и колегите му Руска Бояджиева и Станислав Станев, предава "Фокус".

Представянето беше организирано от заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов и шефа на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов за общинските съветници. В залата присъстваха едва трима съветници - председателят Александър Държиков, Таня Георгиева и Слави Георгиев

В плана са изброени 103 проекта за 1,2 млрд. лева, или по 124 милиона всяка година през следващото десетилетие, за да не се задъхва града и да се преодолеят задръстванията, разширяване на веломрежата, липсата на места за паркиране, стимулиране използването на обществения транспорт. 

Експертите са убедени, че трафикът ще се разтовари от градската железница и разширението в първоначалния вариант на Околовръстното шосе. Икономическата справка показва, че за реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе на територията на община Пловдив до 2027 г. трябва да се инвестират 43 милиона лева, а за ремонта и разширението на Околовръстния път - 325 милиона. 

Направено е социологическо проучване, според което 53% не подкрепят разширяването на обхвата на "синя зона", 60% смятат, че градският транспорт е нередовен и с недостатъчен капацитет. 

В плана се препоръчва развитие на транспорт с електрически автобуси, изграждане на буферни паркинги, разширяване на веломрежата, повдигане на пешеходните пътеки. Екипът на ДЗЗД “Градска мобилност - Пловдив" смята, че Пловдив трябва да се превърне в смарт сити.

Повече гледайте в прикаченото видео