С военен ритуал и общоградско поклонение пловдивчани почетоха 147 години от смъртта на Христо Ботев. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България 2 юни беше отбелязан тържествено пред паметника на героя в Цар Симеоновата градина, предаде репортер на "Фокус".

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив Ивайло Христов, който рецитира стихотворението "Майце си“. Словото тази година произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на Награда "Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2022 година в раздел "Художествена литература и хуманитаристика“ за стихосбирката "Писма до сина ми“.

"Няма по-силен знак на преклонение от тази минута – минутата на смирение. Почитта трудно се изразява с думи. Една единствена минута в годината превръща България в храм. Само онзи, който е свободен, може да се нарече човек в пълния смисъл на думата – казва Ботев. Живеем във време, в което мнозина си задават въпроса "Как да оцелеем?“. Не трябва да се страхуваш за животеца си, а да живееш достоен живот. Ние сме тук не за да честваме смъртта, а величието, защото тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – каза Крум Филипов.

В ритуала участваха Военен духов оркестър, почетна рота и венценосци от пловдивски гарнизон, комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани, медии.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.