Нова защита, разработена от експерти от Израел, ще пази Община Пловдив и структурните й звена от кибератаки. Програмата ще осигури защита от най-популярните в последно време DDoS или атаки за отказ на услуга. Защитната система е подарък към местната администрация от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет.

Тя беше представена по време на работна среща между кмета на Пловдив Здравко Димитров, председателя на ССИ Васка Бакларова и Орен Елимелех, който е консултант на съюза и един от създателите на защитната програма. Експертът е съветник на правителството на Израел по въпросите за киберсигурността и антитероризма и ръководител на звено "Киберсигурност и информационна сигурност“ в министерството на транспорта и пътната сигурност на Израел.  

"За нас е от изключително значение да бъдем добре защитени. Още повече Пловдив е развиващ се не само индустриален център, но и дигитален такъв“, коментира кметът Димитров.

Защитната система е направена за общините. Тя работи успешно в повече от 70 малки и големи общини в Израел. Разработена е на базата на анализ, правен повече от година. Данните показват, че навсякъде по света, структурните системи на общините се приличат - транспорт, данъци и такси, придвижване и т.н.

"Решихме да направим подарък на Община Пловдив, защото е наш добър партньор в сдружението Цифров иновационен хъб Тракия, но и защото това е вторият по големина град в страната Ви, който е и отлично дигитализиран. Това предполага и нуждата от защита“, заяви от своя страна Орен Елимелех.

Изграждането на цифровия иновационен хъб "Тракия" се реализира от Съюза за стопанска инициатива и ПУ "Паисий Хилендарски“ с подкрепата на Община Пловдив. Очаква се в следващите 3 години иновационният хъб да подпомогне в огромна степен бизнеса в Централна България по пътя му към дигитализация, което ще го направи още по-конкурентоспособен.

Продуктът за киберсигурност е представен и пред Министерството на електронното управление. Той е подарен на Община Пловдив за време от една година тестов период. Ще се поддържа от преподаватели от ПУ "Паисий Хилендарски“, един от които е израелският специалист Орен Елимелех.