Готови са поправките в наредбата за бързите тестове за наркотици, които се извършват от пътните полицаи. Това съобщиха от МВР и допълниха, че текстовете са съгласувани между три министерства и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Междувременно шофьори с доказано неправилно обявени за положителни резултати все още не могат да излязат от "параграф 22“ и да възстановят правата си да управляват автомобил, информира bTV.

След положителен тест за амфетамин Огнян Маринов от Видин остава без книжка повече от година.

"Прибраха ми книжката. Аз с нея си изкарвам хляба и чакането започна. След шест месеца излиза кръвна проба“, казва Огнян.

Шофьорът на автобус сам плаща 100 лв. за изследването, което доказва, че не е бил под въздействието на амфетамин.

"Това, че ме набедиха за наркотици, това е много лоша работа“, казва още той. След още шест месеца лутане между институциите шофьорската му книжка е върната.

"Шест месеца им трябваше на прокуратурата да прекратят досъдебното производство, за да си взема документите“, обяснява Огнян.

В капана на грешните тестове попада и Илия Илиев от Ямбол – тестът му за наркотици реагира на амфетамин.

"Целият ден, докато ме държаха полицаите, аз казвам, че не знам какво е това нещо, не знам какво е. Те казват, че имат документ, в него пише, че очите ми са ясни, говорът ми е ясен, но тестът показва така и те си гледат тяхната работа“, каза Илия Илиев.

И той чака половин година кръвната проба, която е отрицателна. Но през това време Илия губи работата си като шофьор.

Според действащите правила, независимо дали шофьорът оспори или не резултата от бързия тест и отиде на кръвна проба, номерата на колата се свалят, книжката му се отнема и го задържат за 24 часа.

"Според тази хипотеза - на чл. 343 ал. б от закона, водачът е  виновен и той сам трябва да установи това, че не е виновен. Влизаме в хипотеза за доказване на невинност. Чувствителността на тестовете дава  фалшиво положителните проби. Надявам се с приемането на новата наредба този "параграф 22“ да не съществува“, обяснява адвокат Мария Янева.

От МВР казаха за bTV, че са стартирани три обществени поръчки за закупуване на нова апаратура за тестване на водачи, употребили наркотици. Тя ще бъде на разположение на ВМА, Медицинския институт на МВР и на ОДМВР-Пловдив. Предстоят и още три поръчки за техника в областните дирекции на МВР в Плевен, Варна и Бургас.