Община Пловдив ще получи още 28,07 милиона лева безвъзмездно от ЕС за намаляване замърсяването на въздуха от битово отопление по приоритет "Въздух" по Оперативна програма "Околна среда" 2021-2027 г. На сесията в  четвъртък Общинският съвет трябва да даде съгласие кметът Здравко Димитров да подготви проектопредложението до ОПОС, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Мярката за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е с работното заглавие "За по-чист въздух!“ и се планира да бъде отворена през първото тримесечие на 2023 г. със срок за кандидатстване до 6 месеца от датата на публикуване на обявата за кандидатстване в ИСУН 2020. 

В рамките на мярката ще бъдат отворени 2 процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общ бюджет 484, 18 млн. лв., като индикативният бюджет за Пловдив е 28,07 млн. лева, без да се изисква съфинансиране от страна на общината. 

Процедурата се явява продължение на изпълняваната към момента по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020г., предоставяйки възможност за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на наднормените нива на фини прахови частици и индиректно - на азотни оксиди на територията на Община Пловдив. 

С парите ще бъдат подменени отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с друг вид екологични отоплителни устройства по желание на кандидатстващите домакинства. 

Важно условие е към датата на подаване на проектното предложение в ИСУН 2020  да бъдат обявени всички обществени поръчки, касаещи изпълнението на заложените дейности и постигане на целите. Община Пловдив като бенефициент има право до 31.12.2024 г. да измени стойността на индикатора на база актуализирани прогнози на НСИ, ако е необходимо.

И по тази мярка са предвидени подготвителни дейности, сред които информационни кампании и актуално проучване на нагласите на населението. Те са оценени на до 2% от стойността на проекта, но не повече от 200 000 лева без ДДС, включително с разходите за провеждане на проучването, които не трябва да надвишават 30 000 лв. бец ДДС. 

Допустимите алтернативни топлоуреди са: термопомпи, климатици клас А++ със SCOP по- висок 3,5 (термопомпи "Въздух-въздух“), котли и камини на пелети или дървен чипс, включване към местна топлофикационна мрежа (където е приложимо), в зависимост от заявените предпочитания на крайните получатели на помощта. В случаите, в които се допусне изграждане на сградна инсталация в сграда или в жилищен имот, разходите, които са допустими за възстановяване чрез безвъзмездната финансова помощ ще са единствено тези, свързани с дейности по монтажа на инсталацията и на СМР до етап "замазка/мазилка“.

Срокът за изпълнение на проекта ще е до 65 месеца от датата на сключване на договора, като до 60 месеца са за физическото изпълнение на дейностите по проекта. 

С решението си този четвъртък съветниците ще дадат и съгласие община Пловдив да финансира с налични средства в размер до 204 000 лв. с ДДС първоначалните разходи по проекта. Средствата в последствие ще бъдат възстановени от УО на ОГЮС 2021-2027 г.