Официална бира на Стария Пловдив ще бъде представена на пловдивчани и гостите на града. Тя ще е с добра пяна, силен хмелов аромат и още нещо. Това съобщи на специална пресконференция Пламен Панов, зам.-кмет "Култура, археология, туризъм", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Идеята е това да бъде бирата на Стария град и именно тя да бъде още една причина резерватът да бъде едно привлекателно място за пловдивчани и туристите на града“, каза Панов.

Бирата ще бъде част от едно комбинирано събитие, на което туристите ще могат да посетят културно-исторически обекти в Стария град и да опитат вкусът на традиционната и автентична храна за региона.

Следващата седмица в Пловдив стартира съвместен проект на община Пловдив и "Каменица“ АД за създаване на официалната бира на най-стария жив град в Европа. "Искаме да създадем бира, която ще се предлага единствено и само в Старинен Пловдив. На първо време ще бъде само наливна и ще се предлага само в заведенията и хотелите на резервата", каза Панов.

"Елате и посетете "Гурмето под тепето" на Сдружение "Филибелийски майсторлъци“, призова Панов. Най-новият фестивал в Пловдив ще се проведе от 16 до 18 септември на ул. "Съборна“ и площада пред Туристическия информационен център на ул. "Д-р Стоян Чомаков“ в Стария град. Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. "На него ще можете да опитате вкусна храна и да дегустирате за първи път новата бира на Пловдив“, каза зам.- кметът.

Вече са обсъждани няколко имена на новата бира. Най-вероятно името й ще бъде "Трите хълма". Това е мястото, откъдето е започнал животът в Пловдив и в този смисъл марката ще има отношение към Стария град.

Предстои подписването на споразумение на Община Пловдив с "Каменица“ за новата бира и всички се надяват в следващите години тя да стане най-любимата бира на гражданите и туристите.

Владан Матич, изпълнителен директор на "Каменица“ АД, каза, че "Каменица" е най-старата бира на България, а Пловдив – най-старият жив град в Европа. Ето защо връзката между тях е логична – история и традиции. "За нас е чест днес да вадим бирата на Стария град там, където преди 141 години се вади първата бира в България“, каза Матич.

"Бирата действително е акцент, но ние ще предложим и още удоволствия за туристите в Стария град по време на най-новия фестивал", каза организаторът Костадин Шанков от Сдружение "Филибелийски майсторлъци“. Ще бъдат предлагани още стрийт фут и бира, палачинки с домашна лимонада с вкус на пловдивски смокини. Френската пекарна на Пловдив ще приготвя  типично пловдивски ястия, ще се предлагат още  типични традиционни луканки и сирена, с аромат на трюфел и още много вкусотии. Ще бъде нещо наистина вкусно и нещо, което ще ви накара да се върнете отново в Пловдив и да опитате следващата ни идея", посочи Шанков.

Гледайте повече във видеото!