След около 3 години Пловдив ще има чисто нова Детска клиника, част от УМБАЛ “Св. Георги“.  Това съобщи в ексклузивно интервю за Plovdiv24.bg проф. д-р Карен Джамбазов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги". За новата сграда вече има изготвен и одобрен инвестиционен проект, с издадено разрешение за строеж от Община Пловдив.

"През годините ръководството на лечебното заведение положи системни и последователни усилия за осигуряването на финансирането за подобряване на съществуващия сграден фонд на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, а впоследствие - за изграждането на новия сграден фонд, което беше посрещнато с положителна реакция както от Държавата, така и от обществеността", посочи проф. Джамбазов.

Опитите от 2016г. и 2017г. да бъде реновиран старият сграден фонд чрез финансиране от европейски структурни фондове по проект на Министерство на здравеопазването завършиха безуспешно и с писмено становище от МЗ, че сградата на Клиниката по педиатрия не отговаря на съвременните архитектурни изисквания на стандарта по спешна медицина и се налага преместване на спешния прием на деца в клиниката.

През следващите години лечебното заведение поде мащабна благотворителна кампания за набирането на средства за изграждането на нова сграда за въпросните клинични звена - нов педиатричен и онкохематологичен комплекс.

Впоследствие кампанията беше подкрепена и на държавно ниво, като бяха осигурени 16 934 791.00 лв. с Постановление № 153 от 16.07.2020г. на Министерски съвет на Република България. През настоящата година с приемането на Закона за държавния бюджет от 30 юни 2022 г. от 47-ото Народно събрание беше предвидено и допълнително финансиране на проекта от 25 000 000 лева.

Така осигуреното финансиране се очаква да бъде достатъчно за реализирането на строителството. 

"Касае се за проект за строителство на нова седеметажна сграда в базата на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД на бул. "Пещерско шосе“ № 66, гр. Пловдив. В тази сграда ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от областта на педиатрията и онкологията, които към момента се намират в незадоволителен сграден фонд на бул. "Васил Априлов“ № 15а. Предвижда се сградата да бъде с разгърната застроена площ от 17672 кв.м., със седем етажа и сутерен", посочи проф. Джамбазов.

Още през миналата година УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД откри процедура по закона за определяне на изпълнител на строителните дейности. Процедурата премина през редица перипетии, включително през оспорвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, приключили изцяло в полза на лечебното заведение. Въпреки това не се стигна до сключване на договор за строителство поради откази на всички възможни изпълнители на строителството – както на първия, така и на втория класиран участник в процедурата по ЗОП. В тази връзка вероятно трябва да се отбележат инфлационните процеси в сектор строителство, на които сме свидетели през последната година.

През настоящата година ще се пристъпи към ново възлагане по Закона за обществените поръчки и очакваме сключването на договор за строителство в срок между 5 и 8 месеца. Заложеният срок за строителство след тази дата е 24 месеца. "Това са и сроковете, в които планираме да бъде реализирана новата сграда", каза изпълнителният директор на УМБАЛ"Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

Като материална база, състоянието на клиниката е крайно незадоволително. Най-големи проблеми създават старите инсталации (някои, от които са правени през 50-60-те години на миналия век) общите санитарни възли са за цели отделения. Стаите не разполагат със самостоятелни санитарни възли. Същото се отнася за приемните и диагностични кабинети и други, които като размери и разположение не са съобразени с действащите нормативи. Освен всичко изложено, настоящото местоположение на клиниката е ситуирано на бул. "Васил Априлов" № 15а, гр. Пловдив и е отдалечена от основната материално-техническа база на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, която се намира на бул. "Пещерско шосе" № 66, гр. Пловдив.

Това създава логистични и организационни затруднения за диагностично-лечебните процеси, тъй като се налага често транспортиране на пациентите от едната до другата база за определени изследвания и други медицински дейности. С преместването на клиниката в новия сграден фонд, който се планира да бъде изграден на бул. "Пещерско шосе" № 66 ще бъдат преодолени всички описани затруднения.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия за нейната работа и за болничния престой на нейния пациентски поток е от изключително значение за населението от Южна Централна България. Клиниката по педиатрия и генетични заболявания е единствена по рода си за този регион на страната. В нея се лекуват всички остри състояния и всички по-тежки и по-сложни за диагностика и лечение случаи в областта на педиатрията. През спешно детско приемно отделение месечно преминават около 2300 деца, за година - около 28 000 деца. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. В клиниката са разкрити отделения, които извършват дейност по профилни специалности, някои от които единствени за региона на Югоизточна България, като детска ендокринология, детска неврология, детска пневмология и фтизиатрия, детска ревматология, детска кардиология.

В момента клиниката работи по 46 клинични пътеки, като за Област Пловдив и всички съседни области, клиниката се явява единственото място, в което може да бъде оказана медицинска помощ и да бъдат извършени определени изследвания, като интензивно лечение на коматозни състояния, неиндицирани от травми, левкемии, лимфоми, хеморагични диатези, солидни тумори в детска възраст, отравяния и токсични ефекти от битови отрови и лекарства, първични имунодефицити, муковисцидоза, колоноскопии при деца и изследвания на евокирани слухови и зрителни потенциали, и т.н. Клиниката по детски и генетични заболявания е база за практическо обучение за студенти и специализанти от Медицински университет - гр. Пловдив, като годишно през нея преминават над 1500 студенти по медицина, по дентална медицина, по здравни грижи, както и по други специалности от медицинската професия.