Пловдив ще се представя като дестинация в различни изложения за туризъм в Турция. Това стана ясно днес от среща между заместник-кметовете Пламен Панов, Тодор Чонов и Величко Родопски с Мурат Сарачоглу - президент на Асоциацията на туристическите агенции "Тюрксаб" от област Бурса.

В разговорите участие взе и директорът на туризма и външните отношения на област Бурса Абдулкерим Бащюрк. Той припомни, че в турския над 3-милионен град към момента живеят и близо 450 хил. българи.

"Всеки ден 11 редовни автобусни линии обслужват над 400 пътуващи от Бурса до Пловдив. Много държим да има и редовни авиополети между побратимените ни градове", каза Бащюрк.

Президентът на асоциацията "Тюрксаб" подчерта, че туристите от Бурса, желаещи да посетят Пловдив и към момента не са малко.

"Регионът около града ни е развит в сферата на промишлеността и земеделието, но нашето желание е да възродим и туризма като отрасъл", каза Сарачоглу.

От своя страна, заместник-кметът по туризъм Пламен Панов поясни, че 35% от всички туристи в Пловдив идват от южната ни съседка, а връзките между двете държави продължават да се развиват в културно отношение.

"С кмета Здравко Димитров положихме много усилия от летище "Пловдив" да стартират редовни полети до Турция. Надяваме се работата в тази посока да продължи и скоро да има и полет до Бурса", заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.