Сдружение в обществена полза "Долина за дълбоко технологични иновации“ (ДДТИ) – Пловдив е регистрирало преди дни "Пловдив Тех Парк" АД. Това съобщиха на нарочна пресконференция представители на дружеството, предаде репортер на "Фокус".

Основната цел на сдружението е да работи за изграждане, утвърждаване и развитие на регионалната долина като ключов компонент в програма "Иновации" на ЕС. В рамките на европейската програма се предвижда създаването на 100 регионални иновационни долини, съобщи изпълнителният директор на "Пловдив Тех Парк" АД Венелин Йорданов.

Долината за дълбоко технологични иновации реално представлява регионална екосистема, в която ще бъдат включени висши училища, научноизследователски организации, неправителствени организации, предприемачи и инвеститори от Южен централен район на планиране.

Сдружението е регистрирано на 18 април, а вчера се състоя първата регионална кръгла маса, съобщи председателят на Управителния съвет на ДДТИ адвокат Димитър Гишин. Във форума под надслов "Иновациите в дневния ред на Европа" участва като гост лектор Лийна Томас от Global Business Inroads Pvt. Ltd., Бангалор. Тя сподели опита на Индия в развитието на Deep Tech и формиране на регионални екосистеми за иновации.

Сдружение "Долина за дълбоко технологични иновации“ ще работи за изграждане на пространства за съвместна работа, изследователски лаборатории, инкубатори, ускорители. Част от дейността е осигуряване на подкрепа в търсенето на достъп до финансиране, създаване на схема за предприемачество и лидерство на жените в областта на иновациите.