Пловдив вече има своята инерция след титлата Европейска столица на културата (EСК).  Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ Пламен Панов, заместник-кмет "Култура, археология и туризъм“. Пловдив е разпознаваем. От друга страна титлата задължава усилията за това да продължават - активната реклама, активното промотиране на града. И всичко е свързано. Пловдив инвестира в културно наследство и в културен събитиен календар, но истината е, че когато този продукт е направен идва и ролята на отдела по туризъм, който да представи работата по най-добрия начин.

Статистиките и данните показват, че тези градове, които получат титлата "най-добра европейска дестинация", каквато титла взе Повдив през годината, в тях нведнага се усеща увеличение на броя на туристите, каза Панов. По думите му, може да се каже, че в Пловдив през 2022 година туризмът като сектор продължи да се възстановява, след тези две години на ковид пандемия.

Според данните, за първото деветмесечие в град Пловдив са реализирани 378 332 нощувки, което е ръст от 52% в сравнение с 2021 година, когато имаше ковид. Но, ако се сравняваме с пред пандемичната - 2019 година, тогава през първото деветмесечие са били реализирани 387 579 нощувки. Или, ние се доближаваме  почти на 97% към данните от 2019 година. С тези данни се показва, че тази година усещането за туризъм беше изключително силно и се надяваме, когато излязат данните през януари за цялата година, да видим, че ние вече почти сме достигнали нивата от 2019 година, за да може да очакваме дори ръст от 10 % за 2023 спрямо 2022 година.

В топ 10 от държавите, които посещават града, са Германия, Турция, Гърция, Румъния, Обединеното кралство, Нидерландия, Испания и Франция. Най-голям процент туристи взима Турция, с около 35% от общия дял пренощували, 18% Германия, следват Гърция, Румъния, Обединеното кралство и Нидерландия, Испания и Франция, посочи зам.- кметът.

"В момента, след ковита, който много затрудни международните пътувания, в Европа има и война. Всичко това все още ще оказва негативно влияние при пътуванията и идването на чуждестранни туристи. Туристът е чувствителен и това, че има нестабилност в региона ще повлиява и в бъдеще време. Въпреки всичко, в последните две години и тази година работихме и ще продължим по начина, по който рекламирахме града и в социалните мрежи, и чрез специализирането издания. Но откровено, таргетът ни тази година беше българският турист, който взима по-голям процент от чуждите туристи, които са посетили града и са пренощували в Пловдив“, добави Пламен Панов.