Община Пловдив кани пловдивчани и гости на града да отпразнуваме заедно един от най-светлите български празници - 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Тържествата в града под тепетата ще започнат на 23 май, когато е церемонията за тържественото връчване на Награда "Пловдив" за ярки постижения в областта на културата и развитие на културния живот на Пловдив през изминалата 2022 година. Вход с покани!

На 24 май денят започва с празнична литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий", отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий", началото е в 8.30 ч.

В 9.30 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад "11 май" пред ХГ "Св. Св. Кирил и Методий". Там ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Точно в 10.15 ч. е началото на шествието към площад "Стефан Стамболов", което ще премине по ул. "Хан Кубрат", подлеза на Аптека "Марица", ул. "Райко Даскалов", площад "Римски стадион", ул. "Княз Александър І". В шествието ще се включат официални лица и гости, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай със свещеници, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ "Св. св. "Кирил и Методий", представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ "Мая".

Пред сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов" №53, концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ "Добрин Петков" и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева. На площад "Римски стадион" ще има концерт на  фанфарен оркестър на СУ "Паисий Хилендарски". На стълбите на Каменица ще чуем тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив  - Хор "Детска китка", Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация "Евмолпея", "бамбини" и "Куклици", хор към НУМТИ "Добрин Петков", Камерен хор "Иван Спасов", Дамски хор "Тримонциум", ППД "Ангел Букорещлиев", Мъжки хор "Стефка Благоева", общо около 200 души, диригент проф. Златина Делирадева.

В 11.30 ч., Цар Симеонова градина, югоизточна част започва тържествено откриване на паметника на дарителя Димитър Кудоглу. Водещ е Стефан Шивачев, който ще произнесе и слово. Думи на благодарност ще отправи представителят на наследниците на Димитър Кудоглу - Пенчо Братанов.

В 17.30 ч. на пл. "Стефан Стамболов" започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци "Луди Млади" при НЧ "Проф. Кирил Дженев – 2018 г."

Вечерта завършва с музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги" - концерт на Симфониета – Враца с участието на Максим Ешкенази и солисти и актьори. Мястото е Античен театър, началото в 20 часа, входът е с билети.