Министерството на туризма раздаде Годишните награди в туризма – 2022 на тържествена церемония, която се състоя снощи в София. Седмите Годишни награди в туризма – 2022.

Сред официалните лица бяха президентът Румен Радев, министрите на икономиката и на земеделието. Събитието бе уважено от народни представители, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации, медии и др. То бе почетено с поздрав и от Алесандра Прианте, директор на Регионален департемент за Европа към Световната организация по туризъм към ООН, която изпрати видеообръщение.

Победителите във всичките категории – 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини, както и в категорията за голямата награда "Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов. Заелите втори и трети места - грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 64 хил. уникални вота за над 115-те участници във всички раздели.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални награди от министър Димитров за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма в България. Министърът награди Община Пловдив и връчи статуетката на Пламен Панов - заместник-кмет на Пловдив с ресор "Култура, археология и туризъм". Статуетката изобразява ритон с протоме на кон, реплика на сребърното съкровище от село Борово.

"Това е изключително важна оценка за работата на община Пловдив в сферата на туризма през тази година. Щастливи сме, че след 2019 – годината, в която бяхме Европейска столица на културата, Пловдив продължава да представя България и България продължава да се представя пред света с Пловдив. През тази година градът ни зае четвърто място за "Най-добра европейска дестинация“ и в класацията на туристическия сайт European Best Destinations“. Всичко това ни задължава да продължим да работим усилено и занапред“ , коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Церемонията по връчването на статуетките беше открита от министъра на туризма д-р Илин Димитров, а голямата награда беше лично връчена от президента на Република България Румен Радев в главната категория - "Изборът на българите“. Президентът поднесе отличието на победителя "Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Първо място в категория "Туристическа дестинация“ завоюва община Ардино. Една от най-оспорваните категории бе "Туристическа атракция/обект“. Статуетката за първото място отново бе спечелена отново от "Исторически парк“, село Неофит Рилски. В категория "Иновация“ първото място бе заето от Travel Line-Bulgaria Room Mix Innovation 2022, а наградата поднесе министърът на икономиката Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев връчи розата за "Специализиран туризъм“ на председателя на Съвета по туризъм – Пловдив инж. Любозар Фратев за първата позиция в категорията – за Фестивал "Дефиле на младото вино“, Съвет по туризъм в Пловдив. Събитието се финансира традиционно от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив.

Заместник-председателят на Комисията по туризъм към 48-то Народно събрание Небие Кабак връчи статуетката на фаворита в друга много атрактивна категория – "Туристическа община 2022“, която отиде при община Ветрино.

Втората част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова даде първото отличие за "Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в телевизия“ на Георги Крумов, основател и управител на Телевизия Туризъм. За най-добра журналистическа изява в онлайн медия гласуващите са посочили Магдалена Тодорова от ТВ Медицински университет-Варна. Победител в категорията за печатна медия стана Поли Иванова – автор от списание "Дестинация България“. Фотографът Владислав Терзийски предаде розата в оспорваната категория за интернет блог на Любомира Великова от bulgarianonthego.blog.

За международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма в България отличия получиха също Hexaya Health & Wellness/Intercontinental Sofia и Happy Bar & Grill. Награда за принос в позиционирането и популяризирането на Бранд България получиха климатологът проф. Георги Рачев и журналистът Николай Василковски. Престижното отличие връчиха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева. Специалната награда за дългогодишни последователни усилия в популяризирането на красотата на дестинация България получи фотографа Владислав Терзийски.