Общините Пловдив и "Марица" ще подпишат споразумение за сътрудничество за  реконструкцията на "Рогошко шосе", ако пловдивските общински съветници одобрят предложението. ОбС "Марица" е одобрил споразумението още през април 2023 г., предаде репортер на "Фокус".

Община Пловдив проведе обществена поръчка за реконструкция на "Рогошко шосе" от мост "Адата" до землищната граница с община "Марица" и ремонт на обслужващата улица, свързваща Рогошко с ул. "Марица север". В началото на февруари 2023 г. беше сключен договор, който е на стойност 14 988 344,16 лева с ДДС. Средствата за реализация на този проект се осигуряват от бюджета на община Пловдив и са разпределени в три бюджетни години - 2022, 2023 и 2024 г.

Договорът ще бъде изпълняван поетапно, като един от участъците с дължина около 1 километър попада в землищната граница на община "Марица". С предложението се иска съгласие от пловдивските съветници да одобрят реконструкцията на тази отсечка да се финансира от община Пловдив.

Сключването на споразумение ще обезпечи завършването и въвеждането в експлоатация на целия инфраструктурен проект, включително и по отношение на частта от него, попадаща в териториалния обхват на община "Марица", аргументират се от пловдивската градска администрация.