Пловдив отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев с военен ритуал в Цар Симеоновата градина. В церемонията, организирана от Община Пловдив, участваха почетни формирования от пловдивския гарнизон - военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет "Родолюбие", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Актьорът от Драматичен театър Пловдив Симеон Алексиев рецитира едно от програмните стихотворения на Христо Ботев - "Майце си". Директорът на БНТ - Пловдив Десислава Шишманова припомни, че личният бележник на Ботев е издаден в Пловдив от издателство "Пигмалион" по повод 150 години от рождениетому. "Всяко време има нужда от герои, които да го възвисяват. Христо Ботев задава модела на модерната българска поезия, която остава недостигната, а публицистиката му изиграва ролята на кърваво писмо" - каза в словото си Шишманова.

В присъствието на официалните лица, медии и граждани на паметника бяха положени венци и цветя. 

След приключването на ритуала слово произнесоха Августин Денков и Георги Пандев - студенти от катедра "История и археология" на ПУ "Паисий Хилендарски". Двамата са активни членове на младежкото движение "Ново начало". Инициативата за произнасяне на слово на този ден е на студентите от катедрата, които ще положат и венец на паметника.