Пловдив достигна епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести - 178.62 на 10000 души. Това съобщи за Агенция "Фокус" д-р Милена Панайотова от РЗИ.

"Но има и други критерии, които се съблюдават - доказани циркулиращи грипни вируси, лежащи болни пациенти и други показатели, които се съблюдават, преди да се обяви епидемия", каза д-р Панайотова.

Реално, в Националната референтна лаборатория има само 3 серологично доказани случая на грип А в Пловдив. Всички останали са доказани с бързи тестове, които могат да се купят от аптечната мрежа и те са комбинирани с ковид. Днес в София са изпратени още 25 проби, за утре ще има още толкова. 

"Малко ми е странно защо обществото асоциира грипната вълна с ваканция за учениците. Техните отсъствия не винаги може да се дължат на грипа, още повече сега са в края на срока, когато се оформят бележките," каза д-р Милена Панайотова.

Тя посочи, че мнението на всички специалисти е, че този грип протича леко, без усложнения, само с висока температура и отпадналост, и минава бързо.

"Спомням си миналата година по това време как треперехме и бяхме в шок и стрес заради ковида. Грипът сега е нещо обичайно за географските ни ширини. Има достатъчно противогрипни медикаменти в аптеките", добави д-р Панайотова. 

Днес, в 14 часа заседава Областният медицински щаб в Пловдив. На него ще се разбере броят на отсъстващите ученици и дали ще се обявява грипна ваканция. По всичко личи, че специалистите от РЗИ няма да я препоръчат.