На 5, 6 и 7 май 2023г., град Пловдив е домакин на XXVI – та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 97 ученици от VII до XII клас от цялата страна. Всички те са победители в двата предварителни кръга на състезанието - общински и областен, които се проведоха в училищата и в всички региони на страната по-рано през учебната година.

Състезателите ще мерят сили в два поредни дни. На 6 май 2023г. е първият тур, в който ще трябва да се справят с 4 теоретични и практически задачи. На следващия ден - 7 май 2023г. ще решават тест с избираеми и отворени отговори. Домакин на олимпиадата е СУ “Св. Патриарх Евтимий“- Пловдив.

Официалното откриване на олимпиадата е на 5 май 2023г. в 18 ч. в Аулата на Технически университет - София, филиал Пловдив. Очаква се на събитието да присъстват д-р Мария Гайдарова-заместник-министър на образованието и науката, Силвия Стойчева – главен експерт в Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН, Здравко Димитров – кмет на град Пловдив, Антоанета Пакова – началник на Регионалното управление на образованието – Пловдив, проф. Въльо Николов - директор на Технически университет - София, Филиал Пловдив, проф. Румен Младенов - ректор на Пловдивски университет "П. Хилендарски“ - Пловдив, проф. Теменужка Йовчева – заместник ректор на Пловдивски университет "П. Хилендарски“ – Пловдив и председател на Съюза на физиците в България, клон Пловдив, представители на местната власт, училищни директори и преподаватели.

Церемонията по закриването и награждаването на участниците е на 7 май 2023г. от 13 ч. в Аулата на Технически университет-София, Филиал Пловдив. Учениците с най-високи резултати ще представят страната на международни състезания по астрономия и научни форуми у нас и в чужбина.

Организатори на събитието са :

Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Пловдив, СУ “Св. Патриарх Евтимий" – Пловдив, Община Пловдив, Технически университет-София, Филиал Пловдив, ПУ “Паисий Хилендарски" - Пловдив, Съюз на физиците в България, клон Пловдив.