Хеликоптерната площадка за нуждите на Спешна медицинска помощ по въздух ще се намира в Парк Езеро, в близост до бензиностанция "Шел". Избраното местоположение ще осигури максимална безопасност при излитане и кацане на, удобен достъп на линейките и бърз достъп до УМБАЛ Бургас. Това става ясно от докладна записка в Общинския съвет, входирана от кмета на Бургас Димитър Николов, установи справка на "Фокус".

"Междуведомствена комисия, включваща представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта и Община Бургас извърши оглед на място по предложените терени в района на УМБАЛ Бургас. Като най-подходящ терен за изграждане на хеликоптерна площадка, с оглед обезпечаване на подходите за излитане и кацане, съществуващо застрояване, налична едроразмерна растителност и транспортна и инфраструктурна обезпеченост е избран терен представляващ част от ПИ с идентификатор 07079.622.155 по КК на гр. Бургас.

Съгласно действащ подробен устройствен план ПИ с идентификатор е идентичен с УПИ I, кв.2 по плана на Парк Езеро, гр. Бургас, отреден "за озеленяване и спорт“ – публична общинска собственост. Определената локация за изграждане на хеликоптерна площадка е в югоизточната част на имота, непосредствено от северната страна на съществуваща алея с усилена настилка, с директна връзка към ул. Димитър Димов при пешеходната пътека до бензиностанция "Шел“", става ясно от докладната записка.

Локацията е отдалечена от съществуващи сгради и е съобразена с наличната едроразмерна растителност и паркова инфраструктура, като осигурява възможност за бързо и ефективно транспортиране на пациенти при възникване на спешна необходимост.  След съгласуване на местоположението от Общински съвет Бургас, Министерство на здравеопазването ще възложи подробно проучване на терена и проектиране на площадката.