Нова изложба представя Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус". Тя предлага среща с творчеството на едни от най-значимите имена в българското изобразително изкуство, чиито произведения се съхраняват във фондовете на галерията.

Подбрани са произведения, носещи осезаемите стилови белези на оригиналното авторово присъствие в родното ни изкуство – творби на големи имена от различни поколения, обединени под общата идея за големите цели в голямото изкуство.

Избраните произведения далеч не изчерпват огромното богатство на кюстендилския галериен фонд, но са своеобразен опит да представят философията на времето, света и живота, отразени във вечните теми, актуални за всички ни и днес.

В експозицията участват и значителен брой произведения на автори – носители на тази Националната награда за живопис. Голям е и броя на творбите, отличени на  общи художествени и зонални изложби и откупени за галерийния фонд. Ценни са и произведенията дарени от наследници на авторите, както и от дарители, благословени не само с щедрост, но и с познания и отношение.

Откупените със средства изцяло от собствените приходи на галерията творби от последните години, потвърждават твърдата убеденост, че изкуството е онова, което може да даде кураж, да учи на човеколюбие и живот в красота и хармония. Представени са 56 произведения от 47 автори.

Венцеслав ИЛЧЕВ