На 23 май започнаха репетициите на каноничната за словенската драматургия пиеса "Случката в град Гога“ от Славко Грум. Новината съобщи ДКТ "Иван Радоев" - Плевен на страницата си във Facebook.

За първи път на българска сцена в Драматично-куклен театър "Иван Радоев“ ще се постави превърналата се в емблема за Словения пиеса от Славко Грум "Случката в град Гога“, написана през 1930 г.

Преводач на пиесата и консултант на проекта е проф. д-р Людмил Димитров, режисьор – Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов-Фичо, композитор – Милен Кукошаров, драматург – Гергана Пирозова.

Участват актьорите от Плевенския театър Адриан Филипов, Бориса Сарафова-Черкелова, Делян Илиев, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Мария Илиева, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов, Нина Горановски, Ованес Торосян и Сергей Константинов.

Това е свещен текст за словенската драматургия, пиеса, която е обиколила света. Тя е универсална, пиеса за този свят, накъде вървим, къде боксуваме – споделя проф. д-р Людмил Димитров пред екипа на постановката. Носител на множество награди, проф. д-р Л. Димитров е единственият официален член на Международното общество на Чехов, както и на Международното общество на Достоевски, лектор от 2004 – 2019 г. по български език, култура и литература в Люблянския Университет, преподавател по руска литература и култура в СУ "Св. Климент Охридски“

Пиесата "Случката в град Гога“ от Славко Грум за първи път е преведена на български от проф. д-р Людмил Димитров през 2021 г. и е една от петте словенски пиеси в сборника "Мъртвият идва за любимата“. Повод за превода на тази пиеса е творческата среща между проф. д-р Людмил Димитров и режисьора Стилиян Петров преди 15 години, за когото преводачът споделя, че е единственият режисьор в България на когото би доверил този едновременно парадоксален и вдъхновяващ текст.

Славко Грум е един от най-значимите драматурзи на Словенския театър. Днес най-престижният театрален фестивал в Словения носи неговото име. Завършва медицина във Виена и е силно повлиян от откритията на З. Фройд и психоанализата, както и от драматургията на А. Стриндберг, М. Метерлинк и сценичните открития на режисьора А. Таиров. Пиесата е припознавана като емблема на словенската експресионистична драма, но в нея се съдържат и откритията на символизма, постсимволизма и натурализма.

"Творческият тандем между реж. Стилиян Петров, сценографа Никола Тороманов-Фичо и композитора Милен Кукошаров с екипа на Плевенският театър е дългоочаквана среща! На добър час!", пожела екипът на ДКТ "Иван Радоев".