Стогодишнина отпразнува сред най-близките си хора плевенчанката Величка Гошева. Тя е родена на 19 юни 1924 г. в Троян и е дъщеря на един от най-дълго управлявалите града кметове - Александър Шипковенски, който е бил и народен представител, съобщи Община Плевен.

Величка има завършени две висши образования – философия и история и педагогика. Трудовия си път започва като преподавател по методика в плевенския Учителски институт. По-късно продължава като учител по история в Техникума по индустриална химия.

Нейната дъщеря – Росица Кожухарова, и съпругът й – Илия Кожухаров, са дългогодишни преподаватели в Националното училище по изкуства "П. Пипков“ – Плевен. Юбилярката има и син, който живее в София. Гордост са тримата ѝ внуци - единият от тях е завеждащ лаборатория в Харвардския университет, другият е декан в Нов български университет, а третият - компютърен специалист в международна компания. Голяма радост за Величка са двете малки правнучки.

"Животът ѝ съвсем не беше лек, но тя запази високия си дух, чувството за хумор и най-вече - желанието за живот. За нас тя е най-добрата майка на света, всички ние я обичаме безкрайно и сме благодарни и признателни за нейната всеотдайност“, споделя дъщерята Росица.

За юбилея си Величка Гошева получава стотици поздравления, включително и от вече 90-годишни нейни ученици от първия ѝ випуск.

Пожелания от името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов за здраве и много радостни моменти със семейството и приятелите отправи към столетницата заместник-кметът Лидия Петкова в среща с дъщерята Росица Кожухарова. В изпълнение на решение на Общинския съвет Лидия Петкова предаде и парична сума от 500 лв. за юбилярката.