С пресъздаване на традиционния Кукеров хоровод ще бъдат отбелязани в Плевен Сирни заговезни (Прошка). Инициативата е на 17 март 2024 г., неделя, организатор е Община Плевен, съвместно със Северняшкия ансамбъл за народни песни танци "Иван Вълев", Общински духов оркестър, кукерските групи от село Опанец и първа Кукерска детска група, сформирана в ДГ "Дружба", гр. Плевен, ученици от ОУ "Христо Ботев", с. Брест.

Обичаят е характерен за района на село Подем в Плевенския край и се е изпълнявал в дните около Сирни заговезни. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се пресъздават различни обреди и обичаи.

Със Сирни заговезни са свързани и маскарадните игри, като всяка маскирана дружина има свой определен персонаж, облекло и реквизит. Чрез символични и обредни магически действия те пожелават здраве на стопанина, плодородие на ниви и добитък, благополучие в домовете.

Началото на "Кукеров хоровод`2024", Плевен ще бъде поставено с кукерско дефиле в 11.00 ч. от ДКТ "Иван Радоев“. Участниците ще преминат по главната пешеходна улица "Васил Левски“ до централния площад под съпровода на тъпан и гайди.

В 11.30 ч. на площад "Възраждане“ всички граждани и танцови школи ще се включат в Хоровода под съпровода на Северняшкия ансамбъл и Общинския духов оркестър. Ще наблюдаваме кукерско надиграване, ще имаме възможност и взаимно да си поискаме и дадем прошка.