Планинска потапница наблюдаваха орнитолози в Дуранкулашкото езеро, черна рибарка - при Шабленския езерен комплекс и 12 блатни сови при степите на нос Калиакра, по информация на Българското дружество за защита на птиците, предаде репортер на Агенция "Фокус". Приключи преброяването на зимуващите у нас водолюбиви птици, което обхвана влажни зони и в област Добрич.

Орнитолози и доброволци се включиха, беше определен вида на птиците, броят и разпространението им. Традиционно основната концентрация на птици се регистрира по Черноморското крайбрежие, както и в някои големи вътрешни язовири. Данните показват, че от 1999 г. насам има намаление на броя на зимуващите водолюбиви птици. Ако през 2000 г. те са наброявали над 652 000, тази година са 88 вида с обща численост от 206 239 индивида. Ниска е числеността на зимуващите у нас диви гъски - белочела, сива и червеногуша. Тази зима липсват в Добруджа поен лебед, пеликан и червеногуша гъска. 

Тази година почти всички екипи са използвали мобилното приложение SmartBirds Pro за въвеждането на данните, благодарение на което са събрани близо 8500 записа. Това е спомогнало изключително много за бързото обобщаване на резултатите, уточняват от БДЗП. 

Жулиета НИКОЛОВА