В Деня светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на Морската гара в Бургас беше открит новият Планетариум, предаде репортер на "Фокус". Модерното съоръжение е с блестяща сферична конструкция и е разположено в Зоната за обществен достъп в района на пристанищен терминал Бургас-изток. Намира се близо и до Конгресния център. Пожекционният купол на съоръжението е от 8 метра в диаметър, а в едно наблюдение на Космоса могат да участват 50 души едновременно. 

Планетариумът е част от разположения в непосредствена близост Научен център "ПланетУМ" - мястото, където и малки, и големи могат да се запознаят с тайните на науката - физика, енергетика, екология, мореплаване и други. 

С изграждането му ДППИ завършва цялостната концепция за оформяне на единен градски образователен център, в който чрез среща с науката по забавен и увлекателен начин деца и родители да придобиват нови знания и умения.

Новата атракция беше открита от кмета на Бургас Димитър Николов и генералния директор на ДППИ Петър Сеферов. "С това съоръжение Бургас става все по-морски град. Освен науката за необятния Космос, тук ще може да се прожектират филми, с които децата да придобият и много други научни познания. Днес е най-подходящата дата за откриване на Планетариума - каня директорите на детските градини и на училищата да доведат децата при първа възможност", посочи кметът.